AĞIR METALLERİN ETKİLERİ:
*ARSENİK: Suyla birleştiği zaman arseniktrioksite dönüşür. Bu çok zehirli bir maddedir. Arsenik zehirlenmesinde felç, sinir sistemi bozuklukları görülür. İnorganik arsenik bileşiklerinin kanser yapıcı etkisi olduğu da ileri sürülmüştür.
*CİVA: Vücutta yığılması neticesi olarak başlangıçta baş ağrısı, yorgunluk, kırgınlık, kol ve bacak ağrıları, diş etlerinde iltihaplanmalar görülür. Daha sonra da diş etlerinde mavi-mor cıva çizgisi oluşur. Kişide ruhi bozukluk, hafıza zayıflığı, duygu bozuklukları ortaya çıkar.
*KADMİYUM: Baş ağrısı, susuzluk hissi, boğazda kuruluk, sinirlilik, kuvvetli tahrişli öksürük görülür.
*KROM: Ülser, bronşit, akciğer ve böbrek hastalıklarının oluşmasına neden olur.
*KURŞUN: İştahsızlık, karın ağrıları, yorgunluk, vücutta genel zafiyet hali, kurşun felçleri, duyu organları bozukluklarına sebep olur.
*BARYUM: Kaşlara ve kalp adalelerine damarlar ve sinir sistemlerine zararlı tesirler yapmaktadır.
*NİTRAT: Bilhassa bebeklerde “Süt çocuğu siyanozu” na sebep olur. Bunun sebebi, bazı bakterileri nitratları indirgeyerek nitritlere dönüştürmesi ve oluşan fazla nitriğin emilerek kandaki hemoglobini met hemoglobine dönüştürmesidir. Sonuçta oksijen dokulara taşınmadığından sık sık bebek ölümleri görülmektedir.
*FLORÜR: Suda bir miktarda bulunursa diş çürümelerine karşı koruyucu bir tesir göstermektedir. Ancak, florür’ün fazla alınması zehirli etki yapar. İştah azalır, omurga ve bacak kemiklerinde sertleşmeler meydana gelir.
*AMONYUM: Suyun kullanılmış sularla kirlendiğini ve kirlenmenin süre bakımından uzak olmadığını gösterir.
*KLORÜR: Sularda Na Cl şeklinde bulunur. Fazla olması halinde suya insan veya hayvan idrarının karışmış olduğu düşünülebilir. Ayrıca dezenfeksiyon amacıyla kullanılan klorun gerekli dozdan fazla olması sonucu klorün sudaki organik maddelerle reaksiyonu sonucunda kanserojen trihalometanlar (THM) oluşur.
0 yorum:
Yorum Gönder